Az esküvői meghívó tradíciója


Napjainkban elképzelhetetlen lenne egy esküvő nyomtatott meghívó nélkül. Elvégre, legbiztosabb, hogy ha írásos formában is tudatjuk az érintettekkel a nagy eseménnyel kapcsolatos fontosabb részleteket. Nem mindig léteztek azonban ilyen invitálások, hiszen az esküvői meghívók története mindössze pár száz esztendőre tekint vissza. Számos, a meghívókkal kapcsolatos tradíció ellenben a mai napig is fennmaradt, meghatározva az invitálások formáját, kinézetét.


Fejedelmi invitálások

Már az őskori barlangrajzokon is felfedezhetők az első ceremóniára szóló invitálások, ám jóval később keletkeztek az első nyomtatott meghívók. Persze, a nyomtatást már a középkor végén feltalálták, de az esküvői meghívó fogalmát a 17. század elejéig nem ismerték.
A meghívások rendszerint szóban történtek, amelynek nagyon prózai oka volt. Sokan ugyanis – a közoktatás széleskörű elterjedéséig – egyáltalán nem tudtak olvasni, így az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat a falu kisbírójának kellett kihirdetni.
Természetesen mindez nem vonatkozott a nemesi és királyi családokra. Itt komoly presztízsnek számított, hogy kézzel írott esküvői meghívót küldjenek. A fejedelmi invitálásokat szerzetesek készítették, akik híresek voltak a szép írásukról.
A kolostorokban élő barátok gyöngybetűit nagy becsben tartották. Azok a családok, akik megengedhették maguknak, nívós kalligráfiát is tartalmazó meghívókat készíttettek. Sokszor a családi címer (is) szerepelt az invitáláson. Ami nem csak szebbé tette az esküvői meghívót, hanem további funkcióval is bírt. A tekintélyét sugárzó jelkép ugyanis azonosítani tudta magát a családot, így a meghívottak egyszerre az esküvő helyszínéről is tudomást szerezhettek. Ami főként azoknál – az alacsonyabb sorból származó – meghívottaknál bizonyult hasznosnak, akik kevéssé értettek a betűvetés tudományához. Már amennyiben a nemesi származásúak úgy vélték, hogy a jobbágyukat is szívesen látnák e jeles közösségi eseményen.

eskuvoi meghivo


Egy darabka papír története

Az esküvői meghívók történetének érdekes szelete a benne található papír zsebkendő. Ezen tradíció a meghívó épségének megóvása miatt alakult ki.
Már a korai időkben készült invitáláson találhatunk fémgravírozást, hiszen magát az eljárást az 1600-as években feltalálták. Mivel az elkészült finom mestermunka könnyen bepiszkolódhatott volna, ezért ennek megakadályozására egy kis darab papírt helyeztek a meghívó és a boríték közé. A papír zsebkendő hagyományát pedig megőrizték a századok, így adva tovább azt az utókornak..



A dupla boríték históriája

Ha már az esküvői meghívók védelménél tartottunk, akkor létezik egy másik ehhez kapcsolódó, régóta dívó szokás is: a dupla boríték.
Tény, hogy a 20. század előtt a postai szolgáltatások nem igazán voltak megbízhatóak, sőt egyes területeken nem is léteztek. Az esküvői meghívó biztos célba jutását így kizárólag az garantálhatta, hogyha a nemesi család egy alkalmazottja maga vitte el a címzettekhez az invitálást.
Mivel a küldemények közül, számos lóháton utazott, így az azt tartalmazó boríték nem a legtisztább állapotban érkezett volna meg a címzetthez. A dupla boríték viszont meg tudta védeni a meghívót, valamint a belső borítékot is. Természetesen, miután a futár elérte a célját, és átadta a meghívást a komornyiknak vagy szobalánynak, az alkalmazott csak a külső boríték eltávolítása után továbbította az invitálást a ház urának vagy úrnőjének.
Ahogyan láthattuk, számos, az invitálással kapcsolatos tradíció ered az elmúlt korokból, amelyek többé-kevésbé a gépekkel készített esküvői meghívók világában is fennmaradtak. Egyes esküvői meghívókban így ma is megtalálhatók azok a jellegzetességek, amelyeket a hagyományok, századokkal ezelőtt kialakítottak.
Hozzászólás hozzáadása
Név:
Hozzászólás címe:
Hozzászólás:
18.05.2016 - 19:00 The dreaded display - Ryne
The dreaded display latency/lag. It’s a tricky topic, and a well known issue. It happens because the monitors are now processing very high def images which are “pre computed” by your computer if it’s a modern one. Meaning the computer is generating &#s0&2;visual82#8221; before you see them. The monitor has to keep up with this and they have just enough processing power to size visuals that aren’t ‘native’. Some screens are worse than others, so always read reviews before you buy. http://gqstchs.com [url=http://scaxxtb.com]scaxxtb[/url] [link=http://lxxvgnnefux.com]lxxvgnnefux[/link]
Reagálni
17.05.2016 - 20:58 Stephen Jones, as in - Graceland
Stephen Jones, as in &quot;Stephen Jones <a href="http://abktzguofju.com">Miqoyneri&lult;?</a> Now that would be fun! This lady really pulls the look off well. In my next life, I am going to be tall so I can wear stuff like that. :)Wanda in Edmonton
Reagálni
16.05.2016 - 14:10 I love all of the co - Etta
I love all of the colors in the Troy and Northcut fabrics. A sampler of all of the blocks would be great to hang in our local quilt shop to inspire all and give new ideas of <a href="http://bnyrgfyp.com">dieffrent</a> quilts and projects to make. Make lots of different blocks and hang around with the little clothes pins. So cute!
Reagálni
15.05.2016 - 07:10 You can learn a ton - Suzy
You can learn a ton more by checikng out the RABL github page.  You can also learn more about why the original author thought RABL was a good idea by checking out his
Reagálni

Vissza a Termékekhez


Copyright © 2008 - 2024 Pamas. Minden jog fenntartva.